Halsbränna

Vad är halsbränna?

Om den övre magmunnen inte håller tätt, pressas det normalt sura maginnehållet upp i matstrupen – och ger halsbränna.

Att tillfälligt drabbas av sura uppstötningar upplevs av många som obehagligt – men är i de allra flesta fall helt ofarligt. Om problemet blir långvarigt kan det dock orsaka andra besvär, till exempel inflammation i matstrupen. Därför är det viktigt att du åtgärdar dina symtom.


Halsbränna kan du få om du …

  • … är stressad. Sura uppstötningar kan framkallas av stressiga situationer
  • … är överviktig. Det inre trycket mot magsäcken ökar vid övervikt och kan orsaka halsbränna. Försök minska din vikt och ta Gaviscon under tiden.
  • … lyfter tungt eller arbetar framåtböjd. Ökat tryck på magmunnen kan leda till sura uppstötningar.
  • … är gravid. Halsbränna är ett vanligt problem för blivande mammor. Kroppen påverkas av hormoner och trycket på magmunnen ökar när barnet växer. Mödravårdscentralen rekommenderar Gaviscon som verkar lokalt och lindrar besvären utan att påverka kroppens övriga funktioner eller barnet.
  • … har problem med att magmunnen inte håller riktigt tätt. Det kan bero på ett bråck i matstrupen eller att man ibland som äldre kan drabbas av att muskulaturen i matstrupen försvagas. Med Gaviscon lindras besvären utan att övriga funktioner i kroppen påverkas.

Några praktiska tips

Du kan göra mycket på egen hand för att lindra besvären med halsbränna:

Om besvären uppstår vid sänggåendet kan du försöka ligga lite högre med huvudet, höj eventuellt huvudänden av sängen några centimeter.
Undvik mat och dryck som du brukar bli besvärad av.
Undvik cigaretter och alkohol.
Minska kaffedrickandet.

Beställ material Köp Gaviscon

Genom att använda den här webbplatsen samtycker du till att vi använder oss av cookies i enlighet med vår Cookie policy.

Jag förstår och accepterar.