Halsbränna vid graviditet 


Vad är halsbränna?

Om den övre magmunnen inte håller tätt, pressas surt maginnehåll upp i matstrupen – och ger halsbränna. Att tillfälligt drabbas av sura uppstötningar upplevs av de flesta som obehagligt - men är i de allra flesta fall helt ofarligt. Om problemet blir långvarigt kan det dock orsaka andra besvär, t ex inflammation i matstrupen och det är därför viktigt att du åtgärdar dina symtom.  

Hälften av alla gravida kvinnor drabbas av halsbränna. Att sura uppstötningar och halsbränna är så vanligt under en graviditet beror på flera saker. Dels ökar trycket på magsäcken när barnet växer och tar mer plats, dels förändras hormonbalansen. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så att den får svårare att hålla tätt.

 
Att vänta barn broschyr SE

Gaviscon patientinformation

Några råd om de vanligaste problemen i samband med graviditet. Blädderbar PDF.

  


Varför uppstår halsbränna under graviditeten?

Halsbränna är ett mycket vanligt graviditetsbesvär. Trycket på magmunnen ökar när barnet växer och tar mer plats, dessutom förändras hormonbalansen. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln längst ner i matstrupen så att den får svårare att hålla tätt.


Gaviscon gravid halsbränna mage

Symptom på halsbränna


Halsbränna känns som en sveda eller brännande känsla bakom bröstbenet. Det kan stråla upp mot halsen - därav namnet halsbränna. Om surt maginnehåll pressas ända upp i svalg och mun kan man smaka syran. Detta kallas sura uppstötningar.

Vanligaste symtomen på halsbränna är:

 • Smärta bakom bröstbenet
 • Sveda bakom bröstbenet
 • Sura uppstötningar

Följande symtom kan i vissa fall bero halsbränna:

 • Röstproblem
 • Irritation hosta
 • Astmaliknande symtom
 • Tandskador

 

Huskurer mot halsbränna

Det finns en hel del man kan göra själv vid besvär av halsbränna, bland annat att dela upp matintaget i mindre delar och ligga på vänster sida med höjd huvudända på sängen.

 • Huskurer mot halsbränna
 • Ät mindre måltider, och oftare
 • Försök undvika fet eller alltför tung mat
 • Ät inte inom två timmar före sänggåendet
 • Höj sängens huvudända 20 cm för att få lindring under natten
 • Undvik cigaretter och alkohol
 • Minska kaffedrickandet

 

Läkemedel mot halsbränna

Under graviditet ska man vara vaksam på vilka läkemedel man tar eftersom man inte vill att substansen ska påverka fostret. Det finns receptfria läkemedel som lindrar besvären av hälsbränna. Preparat som verkar lokalt i övremagsäcken är ett klokt val. 

Du kan använda läkemedel från följande tre grupper om du är gravid:

 • antacida
 • alginsyra
 • protonpumpshämmarePrata med en barnmorska på barnmorskemottagningen eller en läkare om vad du ska använda.  
(REF:https://www.1177.se/Skane/sjukdomar--besvar/mage-och-tarm/magsack-och-matstrupe/halsbranna--magsaftsreflux/#section-96525)

De läkemedel som bör användas under en graviditet får självklart inte ge biverkningar vare sig hos dig eller barnet. Därför rekommenderas lokalt verkande medel, som inte tas upp av kroppen. Gaviscon är ett läkemedel som används vid halsbränna hos gravida.


Lägg locket på med Gaviscon

Gaviscon är ett receptfritt läkemedel som innehåller alginat. Gaviscon verkar genom att bilda ett skum när det kommer i kontakt med magens sura miljö. Skummet lägger sig som ett lock över maginnehållet och hindrar därmed magsaften att stötas upp i matstrupen.

Effekten från Gaviscon kommer nästan direkt. Den varar i över 2 timmar eller tills du äter nästa gång. Gaviscon tas inte upp i kroppen och den sura miljön i magsäcken påverkas inte, vilket är bra. Magsaftens surhet behövs för att du ska kunna smälta och tillgodogöra dig maten.

Tar du järnmedicin kan effekten av den minska om du samtidigt tar Gaviscon. Du bör därför inte ta järntabletten och Gaviscon samtidigt, utan med 2–3 timmars mellanrum. Gaviscon ska inte tas tillsammans med juice. Personer som lider av allvarlig njurskada och/eller behandlas med dialys bör rådgöra med läkare före användning av Gaviscon.

 

När ska man söka hjälp?

Tala med din barnmorska om dina symtom fortfarande är besvärande efter att du försökt göra vardagliga justeringar och/eller använt receptfritt läkemedel. 

Om du använder Gaviscon och inte mår bättre eller om du mår sämre inom en vecka, måste du tala med din barnmorska eller läkare.


 

Sidan uppdaterad i februari 2023.

 

 

 

 

Beställ material Köp Gaviscon

Genom att använda den här webbplatsen samtycker du till att vi använder oss av cookies i enlighet med vår Cookie policy.

Jag förstår och accepterar.